Sprekers

Martijn van der Waart & Fredrike Bannink

Sessie: Positieve gezondheid en positieve gezondheidszorg – een mooi duo

Positieve gezondheid en positieve gezondheidszorg – een mooi duo

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO definieerde in 1948 gezondheid als ‘een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden, en niet slechts het ontbreken van ziekte of gebrek.’ Huber et al. (2011, 2016) en Huber, van Vliet & Boers (2016) stelden voor deze verouderde definitie te vervangen door een concept waarin de mens centraal staat en niet de ziekte. In dit alternatief werden het vermogen om zich aan te passen en zelf de regie te voeren en het begrip veerkracht opgenomen. Zij noemden hun concept positieve gezondheid.

Zij ontwikkelden het spinnenwebmodel met zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.

Vanuit hetzelfde competentiemodel beschreven Bannink & Jansen (2017) hun concept positieve gezondheidszorg, met een uitbreiding van de positieve gezondheid van Huber en collega’s. Zij gaan uit van een ander paradigma dat gaat over het bouwen aan oplossingen in plaats van het oplossen van problemen: het oplossingsgerichte model. Bij oplossingsgericht werken gaat het over het ontwerpen van de door de patiënt gewenste toekomst en het vinden van de wegen om dat doel te bereiken. Het draait om het vinden van wat voor deze patiënt op dit moment in deze context werkt: iedere patiënt is uniek.

 

In deze interactieve workshop bespreken Martijn en Fredrike beide modellen en kunnen de deelnemers ermee oefenen. Ook laten ze zien hoe beide modellen elkaar kunnen aanvullen en versterken.


Terug naar het overzicht